Deri Ayakkabılar – Temizlerken Bu Hataları Yapmayın

Gardırobunuz için yapabileceğiniz en iyi yatırımlardan biri kuşkusuz gerçek deriden yapılan  ayakkabılar. Kullandıkça parlaklığı ve esnekliği artan hakiki deri ayakkabılar kıyafetleri zarafetle tamamlamakta kalmıyor, aynı zamanda dayanıklılıkları ile bizlere uzun süre hizmet de ediyorlar.

Kadın veya erkek, moda tutkunu veya sadelik yanlısı, giyim yelpazesinin neresinde olursanız olun kaliteli ayakkabılara ihtiyacınız olacak. Tarzınızı sofistike bir şekilde tamamlamaya yardımcı olan bu ayakkabıların ömrü nasıl uzatılabilir, hiç düşündünüz mü?

ADVERTISTING

Dayanıklılık ve şıklığın yanı sıra nefes alan dokusuyla ayak sağlığı için de uzmanlar tarafından önerilen deri ayakkabıların tek kusuru biraz bakım istemesi. Ama bunu sağladığınızda ayakkabınızı uzun süre aynı keyifle giyebileceksiniz. O zaman bu çabaya değer gibi görünüyor, değil mi?

Deri Ayakkabılarınızı Koruyacak İpuçları

Deri ayakkabılarınızı ilk günkü gibi giymeniz için yapılması gerekenleri, pratik ipuçlarını ve bu konudaki sürpriz yardımcıları sizler için bir araya getirdik.

ADVERTISTING

İpuçlarına ve bakım bilgilerine geçmeden önce deri dünyasına bir göz atalım. Deri ayakkabı ya da özellikle ayakkabı satıcılarının söylemeyi çok sevdiği şekliyle “hakiki deri ayakkabı” aslında epey geniş ve bazı yönleriyle teknik bir konu.

Ayakkabıcılık ve tekstil sektörlerinde kullanılan deriler ilk olarak kaynağına göre sınıflandırılıyor. Moda sektörünün yaygın kullandığı deriler sığır, koyun, kuzu ve keçiden elde ediliyor. Ayakkabı sektöründe de çoğunlukla bu hayvanların derileri kullanılıyor.

Hakiki deriden imal edilen bir ayakkabı aldığınızda sığır ya da keçi derisi olması yüksek ihtimal çünkü ayakkabı üretiminde en fazla bu iki deri türü kullanılıyor. Her deri türünün kendine göre avantajlı özellikleri  var. Örneğin, sığır derisi daha dayanıklı bir malzeme olarak bilinirken koyun derisi esnekliği, kuzu derisi ise yumuşaklığı ile öne çıkıyor.

ADVERTISTING

Deri Türleri

Deriler işlenme biçimlerine göre türlere ayrılır.  Ham deri işlemden geçirildikten sonra türlerine göre farklı isimlerle adlandırılır. Bu türlerden en bilinen ve ayakkabı sektöründe de yaygın kullanılanlar arasında yağlı deri, nubuk, süet, napa ve rugan yer almaktadır.

Ayakkabı yapımında kullanılacak deri türünün belirlenmesinde mevsim koşulları ve kullanım amacı önemli etkenlerdir.

Gerçek Derinin Faydaları

Hakiki deri ayakkabı, nefes alan dokusu, yumuşaklığı ve esnekliğiyle ayak sağlığını korumaya yardımcı olur.  Ayak sağlığının korunmasında en önemli etkenlerden biri ayakkabının kalitesidir. Ayakkabının kalitesini ise malzeme belirliyor ve hakiki deri bu noktada öne çıkıyor.

Dokusundaki doğal gözenekler nemi tutup hava dolaşımını sağlıyor. Böylece ayakkabının içinde ayaklar hem hava alıyor, hem koku oluşumu önleniyor.

Deri ayakkabıların ömrünü uzatmak için pahalı malzemeler kullanmaya gerek yok

Kaliteli bir çift deri ayakkabı, uygun malzemeler ve özenli bir bakımla uzun süre dayanacaktır. Üstelik bakım için pahalı malzemeler kullanmaya da gerek yok. Bu ayakkabıların bakımı konusundaki ipuçlarını ve püf noktaları takip ederek uzun yıllardır dolabınızda olan ayakkabıların yeni gibi görünmesini sağlayabilirsiniz.

Dikkat edilmesi gereken ilk nokta, her gün aynı ayakkabıyı giymekten kaçınmak. Başka bir deyişle, en az iki çift deri ayakkabı alarak işe başlamak gerekiyor.

1 + 1 = 3 Matematiksel olarak doğru görünmese de ayakkabı dünyası için doğru bir önerme çünkü bu şekilde gün aşırı bir çift giyebilir ve beklettiğiniz, nemini kurutup havalandırdığınız deri ayakkabıları daha uzun süre kullanabilirsiniz.

Deri bakım ürünleriyle ayakkabılarınızı temizleyebilir ve bakımını yapabilirsiniz

Doğal ürünlerle günlük bakım yapmak derinin nefes almasını sağlar. Deri bakımı için üretilmiş eyer sabunu deri ayakkabılar için de kullanılabilir. Eyer sabunuyla ayakkabının temizliğini yapıp üzerine vizon yağı sürebilirsiniz. Bu şekilde deri ayakkabılarınızı temiz ve yeni gibi tutabilirsiniz.

Çoğu temizlik ve otomotiv malzemeleri mağazasında bulunabilen Goop El Temizleyicisi, hakiki deriyi ürüne zarar vermeden temizlemek için harika bir üründür. Su içermeyen Goop, derinin yüzeyindeki yağ ve lekeleri etkili bir şekilde çıkarır.

Çam sakızı, ayakkabı derisindeki çentikler, çizikler ve kesiklerin onarılmasına yardımcı olacaktır. Çam sakızı deriye nüfuz ederek mükemmel bir kamuflaj etkisi yaratır. Ayrıca renk bozulmalarını gidermek için de kullanılabilir. Çam sakızı solan deri renginin canlandırılmasında da etkilidir.

Deri ayakkabıların nem ve sudan korunması gerekir. Ayakkabılar ıslanırsa, kurumaları için ahşap bir rafta bekletmelisiniz, ancak deri ayakkabılar kesinlikle soba, kalorifer veya şömine gibi yüksek ısı kaynaklarına temas edecek şekilde bırakılmamalıdır.

Ayakkabınızın su geçirgenliğini azaltmak için balmumu kullanabilirsiniz. Balmumu, deri ayakkabılarınızı dış etkenlerden korumak için mükemmel su itici özellikler sağlar. Ayrıca, ayakkabı mağazalarında su geçirmezlik için kullanabileceğiniz başka ürünler de bulunmaktadır.

Ayakkabınızı kremlemek derinin yumuşak ve esnek olmasına yardımcı olur

Yumuşatıcı özellikler taşıyan krem türü ürünler ayakkabı derisinin yumuşaklığını ve esnekliğini korumasına yardımcı olur. Ayrıca bu tür bir bakımla derinin yüzeyinde çatlaklar oluşması engellenir, böylece ayakkabı dış etkenlere karşı daha korunaklı hale gelir.

Deriyi kremleyerek yumuşak tutmak, ayakkabının ayağa daha rahat oturmasını sağlar. Böylece ayakkabınızı daha ergonomik olarak kullanabilirsiniz. Uzun saatler boyunca üzerinde durduğunuz ayakkabıları ergonomiye uygun şekilde giymek genel sağlığa olumlu katkı yapacaktır.

Ayakkabı derisini kremleyerek yumuşak tutmak için lanolinden faydalanabilirsiniz. Lanolin deriyi yumuşatmak için harika bir üründür. Derinin nemini korumak için emu yağı kullanabilirsiniz, emu yağı ayakkabının içine derinlemesine nüfuz ederek derinin doğal nemini geri kazandırır.

Ayakkabınızı temizlerken ve bakımını yaparken ayakkabının içini de temizlemeyi unutmayın. İç kısım temizliğinde okaliptüs veya çay ağacı yağı kullanabilirsiniz. Antiseptik özellikler taşıyan bu iki esansiyel yağ ayakkabının taban ve iç kısmında küf oluşumunu engeller.

Ayakkabınızı çıkardıktan sonra okaliptüs veya çay ağacı yağını spreyle ayakkabının içine sıktıktan sonra bir kağıt havluyla yayabilirsiniz. Bu işlemden sonra ayakkabınızı bir süre dinlenmeye bırakmanız gerekir.

Süet, nubuk ve rugan gibi deri türlerinin bakımları için tasarlanmış özel ürünler kullanılır


Süet ve rugan gibi deri türlerinin bakımları için tasarlanmış özel ürünler bulunduğunu unutmamak gerekir. Örneğin süet ayakkabı bakımında yağ veya krem ​​bazlı ürünler kesinlikle kullanılmamalıdır. Bu tür ürünler süet ve nubuk gibi derilerde giderilemeyecek doku bozukluklarına neden olmaktadır.

Süet, nubuk ve rugan gibi deri türleri kirlendiğinde yüzeydeki kiri yumuşak bir şekilde fırçalayarak çıkardıktan sonra özel temizleyici sprey uygulamak en doğrusu olacaktır.

Deri ayakkabınızı tamirle de yenileyebilirsiniz

Evde yapacağınız bakım ile deri ayakkabınızın kullanım süresini önemli ölçüde uzatabilirsiniz. Yine de ayakkabının taban ve dikiş kısımlarında zamanla sökülme veya aşınma meydana gelebilir. O zaman bir uzmandan yardım alma zamanı gelmiş demektir.

Ayakkabınızda parça değişimi veya dikiş gerektiren bir sorun olduğunda ayakkabı tamircisine gitmek ilk akla gelen seçenek. Burada dikkat edilmesi gereken nokta tamir masrafı. Tamir masrafını yeni bir ayakkabı almanın bedeli ile kıyaslayarak karar vermek en doğrusu olacaktır.

Yine de ayakkabılarınızı uzun süre kullanmayı tercih eden biriyseniz iyi bir tamircinin çok başarılı işler çıkarabileceğini aklınızda tutun ve ihtiyaç halinde hemen ulaşabileceğiniz iyi bir ayakkabı tamircisi bulmaya çalışın.

Mutfakta ve banyo dolabında bulunan bazı malzemelerle de deri ayakkabılarınıza iyi bir bakım yapabilirsiniz

Son olarak, evde başka amaçlarla bulundurulan bazı ürünlerin ayakkabı bakımında kullanıldığını hatırlatmak gerekiyor. Örneğin vazelin ayakkabı derisinin yumuşak ve parlak görünmesini sağlıyor. Pamuğun üzerine koyduğunuz bir parça vazelini ayakkabınıza sürerseniz parladığını göreceksiniz.

Deri üzerindeki lekeleri zarar vermeden gidermek için doğal zeytinyağlı sabundan faydalanabilirsiniz. Islatarak sabunladığınız bir bezle ayakkabınızı temizleyebilirsiniz.

Badem yağı ve zeytinyağı da deri ayakkabıların bakımında iyi sonuç veren ürünler. Her iki yağ türü de deriyi yumuşatmak ve parlatmak konusunda oldukça başarılı sonuçlar vermektedir.

Deri ayakkabılara hak ettikleri özenli bakımı sağlamak için kullanabileceğimiz pek çok seçenek olduğunu artık biliyoruz. Bazıları özel ürünler, bazılarını da günlük yaşantıda elimizin altında sıklıkla bulunduruyoruz. Bu kadar seçenek varken deri ayakkabılara gerektiği şekilde bakmak artık hiç zor değil.