Doğru Spor Ayakkabıyı Seçmek için Bu İpuçlarını Takip Edin

Neden bu kadar çok spor ayakkabı modeli olduğunu hiç merak ettiniz mi? Bunun iki nedeni olduğunu söyleyebiliriz. Birincisi farklı spor dallarında spor yapan insanların sayısının artması, bir diğeri ise gündelik hayatta en çok kullanılan modellerden biri haline gelmesi diyebiliriz.

Hafta içi işe giderken, arkadaşlarınızla akşam dışarı çıkarken ya da pazar günü spor yaparken hazırladığınız kombinleriniz için sayısız spor ayakkabı alternatifi bulabilirsiniz. Şüphesiz ki spor yapmasalar bile herkesin dolabında en az bir beyaz spor ayakkabı ve bir siyah spor ayakkabı mutlaka vardır.

ADVERTISTING

Eğer yoksa bu kurtarıcı parçaları hemen dolabınıza eklemenizi tavsiye ederiz! Sadece spor için değil, gündelik hayatın da bir parçası olan bu rahat ve şık spor ayakkabıların birçok çeşidi var. Bayan spor ayakkabı, erkek spor ayakkabı, kız çocuk spor ayakkabı, erkek çocuk spor ayakkabı, kışlık spor ayakkabı, yazlık spor ayakkabı, topuklu spor ayakkabı gibi herkes için üretilmiş birçok model bulmanız mümkün.

Spor ayakkabılarının asıl üretiliş amacı farklı spor ve aktivitelere uygun ayakkabı şekli ve stili oluşturarak yaralanmaları ve sakatlanmaları önlemek olsa da 2000’li yıllardan itibaren günün her saati ve her kombinle giyilebilen rahat ve şık ayakkabılar olarak dolaplarımızda yerlerini aldılar.

Spor ayakkabılar hayatımızda büyük bir yer kapladıkları ve hem sporda hem de günlük hayatta bu ayakkabılar ile çok vakit geçirdiğimiz için doğru ayakkabıyı seçmek çok önemlidir. Peki doğru ayakkabıyı nasıl seçeceğiz? Doğru seçim için yapılacakları sizin için 5 maddede derledik. Gelin birlikte göz atalım!

ADVERTISTING

1- Yapacağınız spora göre en uygun ayakkabıyı seçin

Salon Sporları İçin Üretilmiş Özel Tabanlı Ayakkabıları Tercih Edin!

Her spor ayakkabı kullanılacakları sporun gerekliliklerine göre üretilir. Örneğin koşu ayakkabıları ile salon sporlarında kullanılan spor ayakkabıları birbirlerinden farklı özelliklere sahiptir.

Dolayısıyla hangi sporu yapacaksanız ona uygun ayakkabı seçmeniz gerekir. Bu ayakkabılar; basketbol, ​​futbol, ​​beyzbol, golf, bowling, tracking, tırmanış vb. gibi sporlarda en iyi performansı elde etmenize yardımcı olmak için tasarlanmıştır.

Bir kişinin ihtiyaç duyduğu spor ayakkabı türü büyük ölçüde seçilen spora, aktivite düzeyine ve ayakkabıyı giyen kişinin tercihine bağlıdır. Örneğin, basketbol veya futbolda, bir kişinin top sürerken, pas verirken veya sahada koşarken hızlı düşünmesi ve hızlı hareket etmesi gerekir. Bu nedenle, kişinin optimum performansını sergilemesi için uygun ayakkabıya ihtiyacı vardır.

ADVERTISTING

Basketbol ayakkabılarının alt kısmında genellikle sporcunun kaymasını önleyen girintili çıkıntılı, yer tutuşunu maksimum seviyeye çıkaran kauçuk bir taban bulunur. Hem futbolda hem de beyzbolda, her oyuncunun genellikle tabanlarının alt kısmında çiviler bulunan ayakkabıları vardır.

Bu, oyuncunun oyun sırasında hızlı hareket ederken zemini kavramasına yardımcı olmak içindir. Kramponlar da önemlidir çünkü oyuncular ayrıca kar, sulu kar ve aşırı sıcak veya soğuk gibi değişen hava koşullarında oynamak zorundadır.

Doğru ayakkabı önemlidir çünkü hava koşulları bir oyuncunun sahada ne kadar iyi hareket ettiğini ve oyuncunun kaymadan ve düşmeden koşma becerisini etkileyebilir. Yanlış ayakkabı oyuncuların düşmesine ve yaralanmasına neden olabilir.

2- Sporda ne kadar aktif olduğunuzu göz önünde bulundurun

Dış Mekan Koşusu İçin Doğru Ayakkabıyı Seçtiğinizden Emin Olun!

Spor ayakkabı seçerken ayakkabının nasıl kullanılacağını göz önünde bulundurun. Gündelik hayatta sadece kombinlerinizi tamamlamak ve ayağınızı rahat ettirmek için kullanacağız ayakkabılarda çok fazla fonksiyon aranmaz.

Buradaki kriter şıklık ve rahatlığın bir arada olmasıdır. Ancak, rekabetçi bir şekilde spor yapıyorsanız, özel olarak üretilmiş spor ayakkabılarını seçmelisiniz. Örneğin, her gün koşan bir kişinin, ayda bir ya da iki kere koşan birinden daha kaliteli bir spor ayakkabısına yatırım yapma olasılığı daha yüksektir.

Amatör bir sporcuysanız görece daha uygun ayakkabılara yönelebilirsiniz; fakat profesyonel bir sporcuysanız daha özellikli ayakkabılar seçmenizde fayda var.

3- Ayağınıza uygun ayakkabı seçin

Sadece spor yaparken değil, gündelik hayatta da ayağın rahat hareket etmesi ve korunması için ayakkabı seçimi en önemli konudur. Ayağınızın ayakkabı içinde rahat olmasının bir numaralı kuralı ayağınıza uygun ayakkabı seçmektir.

Ayak numaranızdan küçük ayakkabılar tercih etmek ayağınızı sıkabilir ve yaralanmasına sebep olabilir. Yine aynı şekilde büyük ayakkabılar ise ayağınıza tam oturmadığından sürtünmeden kaynaklı su toplanmasına neden olabilir.

Her iki durumda da ayağınız yaralanacak ve yürüyüş kaliteniz etkilenecektir. Dolayısıyla ayağınızı sıkmayan, potluk yapmayan, tam oturan ayakkabılar seçmeniz gerekmektedir. Aksi halde spor kalitenizi ve günlük yaşamanızı olumsuz etkileyecektir.

Piyasada spor ayakkabısı üreten birçok marka var. Bu markaların her birinin tasarımları diğerlerinden farklı. Örneğin Nike’dan aldığınız basketbol ayakkabısı ile Adidas’tan aldığınız ayakkabı arasındaki tasarım farkını görebilirsiniz.

Dolayısıyla bu markalar arasından ayağınızı en rahat hareket ettirebildiğinizi seçmeniz spor yaparken performansınızın artmasını sağlayacaktır.

4- İnternet siteleri yerine mağazadan satın alın

Artık hepimiz bütün ihtiyaçlarımızı internet üzerinden sipariş verir olduk. Fakat bazı ürünleri internetten sipariş etmek riskli olabilir. Bunlardan biri de ayakkabı. Gün içinde yaşam kalitenizi ya da spor kalitenizi etkilemeyecek ayakkabı seçmek çok önemlidir.

Dolayısıyla ayakkabı satın almadan önce denemek ve ayağınızda nasıl durduğunu görmeniz iyi olacaktır. Denemeden ayakkabı satın aldığınızda, her marka ve model tasarımından dolayı ayakta farklı duracağından, ayakkabının tam oturmama riski her zaman vardır.

Ancak, satın almak istediğiniz ayakkabıyı deneme şansınız olursa kendiniz için en uygun ayakkabıyı bulmayı şansa bırakmamış olursunuz. İnternette daha fazla seçenekle karşılaşabilirsiniz ya da istediğiniz ayakkabıyı mağazaya göre daha uygun fiyata bulabilirsiniz.

O zaman, internetten satın almadan önce ayakkabıyı bir mağazada deneyip internetten sipariş verebilirsiniz. Hatta interneti ayakkabı markalarını, fiyatlarını ve özelliklerini karşılaştırmak için kullanabilirsiniz.

5- Güvenilir markaları tercih edin

Gündelik Kullanım İçin Hem Şık Hem Rahat Ayakkabılar Edinin!

Yüksek kaliteli spor ayakkabıları üreten birçok marka var. Bunlardan en popüler olanları Nike, Adidas, New Balance, Puma, Skechers şeklinde sayabiliriz. Bu markaların ürettikleri ayakkabılar genellikle farklı stillere ve benzer özelliklere sahiptir.

Örneğin bir koşu ayakkabısı atletin ayağı yere çarptığında daha yumuşak bir etki yaratması için genellikle şok emici tabanlara sahiptir.

Ayrıca, kaliteli spor ayakkabılar genellikle kişinin ayağının genel şekline uymasına yardımcı olan kemerli, normal veya düz tasarımların yanı sıra geniş ve dar stillerde yapılır. Bazen bize en uygun ayakkabıyı ulusal markalarda değil, yerel markalarda da bulabiliriz.

Çoğu zaman, bu ayakkabılar da marka ayakkabılar kadar dayanıklı ve güvenilirdir, aynı zamanda daha uygun fiyatlıdırlar. Uygun fiyatlı markaları günlük kombinlerinizde giyeceğiniz ayakkabılar için tercih edebilirsiniz. Çünkü bu ayakkabılarda fonksiyon ve dayanıklılık öncelikli kriter değildir.

Önemli olan zevkinize ve tarzınıza uyacak şık ayakkabılar olmasıdır. Öte yandan spor için kullanacağınız ayakkabılarda ise öncelikli olan tasarım değil, fonksiyondur. Her ne için ayakkabı seçecek olursanız olun eğer bir ayakkabının kalitesi hakkında şüpheniz varsa, bildiğiniz, güvendiğiniz ve daha önce denediğiniz markalardan şaşmamanızı tavsiye ederiz.

Bu yazıyı okuduktan sonra eğer siz de kendinize uygun spor ayakkabıya sahip olmadığınızı fark ettiyseniz, kendiniz  için en uygun ayakkabıyı bulmaya bu adımlarla paylaşabilirsiniz.

İhtiyaçlarınızı gözden geçirip, gündelik ve spor hayatınızda sizi memnun edecek doğru ayakkabıyı aramaya hemen başlayın! Bütçenize, zevkinize ve ihtiyacınıza en uygun ayakkabı alışveriş merkezlerinde ya da online mağazalarda sizi bekliyor olabilir!