Üniversite Burs Mülakatına Giderken Asla Bu Kıyafetleri Giymeyin

Üniversiteye hazırlık sürecinde bir öğrenci misiniz? Hayallerinizdeki üniversiteye nihayet kaydoldunuz ama finansal destek için burs mu arıyorsunuz? Cevabınız evet ise burs mülakatı için hazırlıklı olmanın önemini biliyorsunuz.

Burs Mülakatı

Burs Mülakatına Hazırlık Aşamaları

Burs görüşmesi için akademik olarak yapmanız gerekenler muhtemelen aklınızda. İyi bir mülakat geçirmek için görüşme teknikleri üzerinde çalışıyor, başarılı bir görüşme için zihinsel egzersizler yapıyorsunuz. Peki, etkili bir mülakat için ne giyeceğinize dair bir hazırlık yaptınız mı?

ADVERTISTING

Çoğu öğrenci bu tür görüşmeler için ne giyilmesi gerektiği konusuna fazla kafa yormaz. Giyimin kariyer aşamasında önemli olduğu konusunda yaygın bir kanı vardır. Bu tabi ki doğru. İnternette “İş görüşmesine giderken nasıl giyinilir?” konulu binlerce makale olmasının sebebi de bu.

İş görüşmesi için uygun giyinmek elbette önemli ama iş mülakatları giyimin önemli olduğu tek başvuru süreci değil. Proje görüşmelerinden, bilimsel toplantılara, konferanslara kadar sosyal nitelik taşıyan pek çok etkinlik için uygun giyinmek önemli.

Burs mülakatı da uygun giyinmenin fark yarattığı başvuru süreçlerinden biri. Lise, üniversite, yüksek lisans veya doktora öğrencisi bir genç için alacağı burs, eğitim hayatını ve eğitimden sonraki kariyer sürecini etkileyecektir.

ADVERTISTING

Bu nedenle burs görüşmesinde kıyafet seçimi de dahil, hiçbir konuyu şansa bırakmamak gerekiyor. Bu yazıda genç öğrencilere bu konuda yardımcı olacak önerileri bir araya getirdik. Dikkat edilmesi gerekenler, pratik ipuçları ve kombin önerilerini inceledikten sonra burs mülakatına hazır olacaksınız.

Burs Mülakatı

Gardırobunuza Bir Göz Atın

Genç bir öğrenci olarak günlük yaşamınızda muhtemelen rahat bir giyim tarzını benimsiyorsunuz. Jean pantolonlar, dökümlü tişörtler, oversize sweatshirtler, şort ve spor ayakkabılarının ağırlıklı olduğu bir gardırobunuz olması gayet anlaşılır. Ancak, o kıyafetlerle burs mülakatına gitmeyi düşünmeyin.

Okula giderken ya da arkadaşlarınızla dışarı çıkarken giydiğiniz kıyafetler büyük olasılıkla burs görüşmesi için uygun olmayacak. O yüzden kıyafet dolabınızda detaylı bir aramaya başlamanın ve bu önemli görüşme için uygun bir şeyler bulmanın tam zamanı.

ADVERTISTING

Aslında ağırlıklı olarak günlük giyinse bile çoğu genç insanın kıyafet dolabında burs mülakatı için bir araya getirebileceği parçalar mutlaka vardır. Sadece gardırobuna henüz o gözle bakmamıştır.

Kıyafet dolabınıza detaylı baktınız mı? Gömlek, kanvas pantolon, loafer ayakkabı, babet ve hafif ceket gibi parçalar gözünüze çarptı mı? O zaman burs görüşmesi için bir kombin oluşturmaya başlayabilirsiniz.

Kıyafet dolabınıza baktınız ama burs mülakatına uygun hiçbir parça bulamadınız. Olabilir, endişeye gerek yok. Yazıyı okumaya devam edin ve başarılı bir görüşme için alışveriş listenizi oluşturun.

Burs Mülakatı

Burs Mülakatı Hakkında Detaylı Bilgi Sahibi Olduğunuzdan Emin Olun

Burs görüşmesinde iyi bir izlenim bırakmak için uygun giyinmenin önemini artık biliyorsunuz. Başarılı bir mülakat geçirmek için ilk izlenim önemli ve siz bunu ilk dakikadan, görüşmenin yapıldığı alana girerken uygun şekildeki giyiminizle sağlamayı hedefliyorsunuz.

Görüşmeden önce mülakat hakkında yeterli bilgiye sahip olduğunuzdan emin olun. Burs mülakatının nerede gerçekleştirileceğini öğrenin. Mümkünse mülakat heyetinin kaç kişiden ve kimlerden oluştuğunu öğrenin.

Bazı burs mülakatları özel görüşmelerle bazıları ise genel görüşme düzeniyle gerçekleştirilir. Özel görüşmelerde mülakat heyeti ve başvuran kişi olur. Bazı firma veya kuruluşlar yoğunluktan dolayı burs mülakatlarını toplu görüşme şeklinde yapmayı tercih edebilir.

Burs Mülakatı Türüne Göre Giyim Seçenekleri

Burs mülakatı hakkında yeterli ön bilgiye sahip olduğunuza göre artık görüşmede ne giyeceğinizi kesinleştirebilirsiniz. Her burs görüşmesi için geçerli olan tek bir stil ya da uygun tek bir kıyafet türü yoktur. Hangi kıyafetin uygun olduğuna görüşmenin özelliğine göre karar vermelisiniz.

Burs görüşmesinde ne giyeceğinizi belirlerken dikkat etmeniz gereken en önemli konulardan biri, görüşmenin yapıldığı yerdir. Bir şirketin genel merkezinde veya bir kamu kurumunun genel idare binasında gerçekleştirilecek burs mülakatı için en iyi kıyafet seçimi takım elbise olacaktır.

Takım elbise seçiminde klasik renkleri tercih etmek gerekir. Hem erkekler hem kadınlar için resmi giyimde en çok kullanılan siyah, lacivert veya gri renklerden oluşan pantolon-ceket veya etek-ceket bir takım elbise, kurumsal bir yerde yapılacak görüşmeler için uygundur.

İş takımı görüntüsünü fazla resmi buluyorsanız tarzınıza uygun ayarlamalar yapabilirsiniz. Örneğin, kadın adaylar, ceket içine beyaz bir tişört veya bluz giyerek takımı daha spor-şık hale getirebilir. Düz renk elbise üzerine hafif ceketle yapılacak bir kombin de uygun olacaktır.

Erkek adaylar, ceket ve pantolonu iki renkte kombinleyerek kıyafete daha spor bir hava verebilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, renk skalasını klasik seçeneklerle sınırlandırmak, çok parlak veya dikkat çekici renkler kullanmamaktır.

Eğer burs görüşmesi  bir fabrika veya iş sahasında yapılıyorsa kıyafet seçiminde resmiyeti biraz azaltmak uygun olacaktır. İş yapılan bu alanlara uyum sağlayacak bir resmiyette giyinmek yeterlidir. Burs mülakatı böyle bir yerde yapılıyorsa en iyi tercih gündelik-şık konsepttir.

Gündelik-şık konseptte erkekler için gömlek-pantolon, keten ceket-kanvas pantolon, jean-ceket kombinleri uygundur. Bu konseptte de renk seçimleri önemlidir. İddialı renklerden kaçınılmalı, yumuşak renklerden oluşan kıyafetler tercih edilmelidir.

Kadın adaylar burs mülakatında gündelik-şık konseptte hırka-pantolon, gömlek- jean, ceket-etek kombinleri yapabilir. Bu kombinleri babet ya da kısa topuklu ayakkabı gibi rahat seçeneklerle tamamlamalısınız.

Ne Az, Ne Fazla: Tam Kararında Şıklık

Burs mülakatına kıyafet seçmek, resmi giyim hakkında fazla tecrübesi olmayan genç öğrenciler için sorun olabilir. Bu konuda dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri, yetersiz giyinmek kadar aşırı giyinmenin de bir sorun olmasıdır.

Aşırı giyinmek, katılınan sosyal etkinliğe göre fazla olan kıyafet tercihini tanımlamak için kullanılan bir kavramdır. Davetli olduğumuz bir partinin resmiyetini abartıp, fazla süslü gittiğimiz durumlar hepimizin başına gelmiştir.

Sosyal davetlerde aşırı giyinmek ileride tebessümle hatırlayacağımız bir anı olabilir. Ancak, burs görüşmesi için genç öğrencilerin böyle bir hata yapma lüksü yoktur. O yüzden ne kadar baştan çıkarıcı görünse de süslü elbiselerden, fazlasıyla renkli, desenli, taşlı parçalardan uzak durmak gerekir.

Tam kararında bir mülakat kombini için aksesuar ve takılara da dikkat etmek gerekiyor. Uygun kullanıldığında kıyafeti zenginleştiren takı ve aksesuarlar, burs mülakatı gibi görüşmelerde de kullanılabir. Ancak, aşırı büyük, çok renkli ve dikkat dağıtıcı olmamasına özen gösterilmelidir.

Burs Mülakatına Gitmeden Önce Yapılacak Son İşler

Burs görüşmesi için ne giyeceğinize karar verdiniz ve kıyafetlerinizi tek tek belirlediniz. Sırada görüşme günü gelmeden son kontrol listesi oluşturmak var.

Seçtiğiniz kıyafetleri görüşmeye gitmeden önce mutlaka deneyin. İster kıyafet dolabınızdan parçalar seçmiş olun, isterseniz görüşme için alışveriş yapın, kıyafetlerinizi o gün gelmeden önce tam kombin olarak bir kez daha deneyin. Böylece son gün tatsız sürprizlere yer bırakmamış olursunuz.

Burs mülakatında giyeceğiniz kıyafetlerle rahat ettiğinizden emin olun. Kıyafetler görüşme için uygun olsa bile, siz onların içinde rahat değilseniz kıyafet seçiminiz görüşmeye başarı olarak yansımayacaktır.

Kadın adaylar burs görüşmesi için yüksek topuklu ayakkabı gibi rahatsızlık verecek seçenekleri tercih etmemelidir. Görüşmenin ne kadar süreceğini ve görüşme öncesi bekleme süresini kesin olarak bilmek mümkün olmadığı için rahat ve şık kısa topuklu ayakkabılar daha doğru bir tercihtir.

Görüşmede giyeceğiniz kıyafetleri denediniz, rahat ettiğinizden eminsiniz. Sırada kıyafetleri o gün temiz kullanacağınız şekilde hazırlamak var. Görüşmeye gitmeden önce kıyafetlerinizi kuru temizlemeye verin, kendiniz hazırlayacaksanız yıkayın ve ütüleyin.

Bütün bunları yaptıktan sonra nihayet hazırsınız. Uygun kıyafet seçiminizle mülakat görüşmesine bir adım önde başladınız. Başarılar dileriz!